För vår del

Written by jonna

Jag har alltid älskat text. Precis som med bild fascineras jag av hur starkt den, rätt komponerad, kan beröra. Att välja och välja bort ord. Att nå fram med sitt budskap, men inte förklara för mycket. Formgivning av bokomslag är därför något jag tycker extra mycket om. Att få tolka en (förhoppningsvis) bra text visuellt.

När jag läste novellen “För vår del” slogs jag av hur bra Stina Stoor gestaltar det fula i vardagen, bara genom små detaljer. Det som ofta är romantiserat och tillrättalagt, hur en kropp kan vara så svullen och svettig, ett wiernerbröd så kladdigt och mosigt. Lukter, färger, ljud. Som hela livet genom ett fönster med ingrodd smuts. Just den känslan ville jag förmedla med detta bokomslag. Något till synes vackert, men med en hinna av smuts och gul gegga.

Jag hade otroligt roligt när jag gjorde det här bokomslaget. Jag tittade i gamla böcker på typsnitt som skulle passa både titel och författarnamn, lekte runt med olika nyanser av gul tills jag hittade rätt. I slutändan blev bokomslaget en bra spegling av den läsning jag gjort, vilket var min förhoppning. Såhär skulle novellen “För vår del” av Stina Stoor sett ut, om jag fått bestämma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *